О CITI-SENSE пројекту

Стање квалитета ваздуха и климатске промене, као и квалитет животне средине у градовима и на јавним местима на отвореном и унутар јавних објеката (посебно у школама), су питања за која су грађани веома заинтересовани. Приступ и потребе за информацијама о квалитету ваздуха зависе од корисника. Извори информација такође варирају зависно од конкретног питања: за нека питања извори  информација су многобројни и могу се комбиновати у циљу добијања квалитетне информације; за друга питања, распложив је мали број или информације о квалитету ваздуха уопште нису доступне.  

CITI-SENSE ће се развијати "грађанске опсерваторије" како би  грађани стекли неопходна знања и својим учешћем дали допринос у процесу управљања животном средином, приликом  одређивања друштвених  приоритета и са тим у вези доношењем одлука. CITI-SENSE ће развити, тестирати, приказати  систем за мониторинг и информисања о квалитету ваздуха животне средине. Овај систем ће се заснивати на заједничком мерењу у коме ће учествовати грађани, а који се базира на коришћењу нових апликација за осматрање земље (Earth Observation). Филм у наставку даје преглед пројекта.Нове платформе за мониторинг аерозагађења 


У оквиру Београдске грађанске опсерваторије користимо статичке платформе и персоналне платформе у чијој су основи (релативно) јефтини сензори за праћење аерозагађења. На располагању су нам: 


1. Статичке платформе за мерење NO, NO
2, O3, CO, PM10, PM2.5, температуре, релативне влажности и атмосферског притисака које су постављене на одговарајућим местина на јавним објектима (нпр. школама институтима, факултетима, другим јавним објектима), терасама у стамбеним објектима и у двориштима приватних кућа.


2. Персоналне платформе за мерење NO2, O3, CO, температуре, релативне влажности које ће носити грађани.  Платформе су повезане са мобилним телефонима помоћу Bluetooth-а, a подаци о физичкој активности и GPS координате се преузимају са мобилних телефона. 

Тражимо волонтере који ће носити персоналне платформе. Ако желите да учествујте, пошаљите нам е-мејл на  citisense.beograd@vin.bg.ac.rs и ми ћемо вам дати све потребне информације.  За сада као потенцијалне групе волонтера планирамо групе рекреативних спортиста, бициклиста, студената, деце асматичара и њихових родитеља итд… Подаци са сензора се шаљу у заједничку  базу. Тим истраживача проверава прикупљене податке, бележи их и анализира, корити за даља научна истраживања и утицај на креирање политике у области животне средине и здравља. 

Тим истраживача такође користи податке да би боље разумели како на најбољи начин укључити грађане у активности око решавања питања животне средине. На овој веб стани ћете моћи да пратите резултате анализа које будемо обављали. На пример, користећи технику фузије података убрзо ћемо бити у могућности да креирамо мапе загађења у Београду са временском резолуцијом од 1 часа. Пратите сајт, мапе ће ускоро бити доступнe !

Студија квалитета ваздуха у Београду


Квалитет ваздуха у градовима ће се сигурно побољшати са подизањем свести и директним укључивањем грађана и шире друштвене заједнице у процесе управљања животном средином.  У оквиру Београдске грађанске опсерваторије ће се иницирати коришћење платформи за мерење загађења ваздуха са новим сензорским, информационим и комуникационим технологијама. То ће са једне стране подстаћи грађане да активно надгледају своју околину, а са друге стране анализа резултата мерења ће помоћи да се спроведе боља контрола аерозагађења у граду,  

Ове технологије су потпуно нове, и зато још увек истражујемо оптималне методе приликом тумачења података које дају сензори.  Међутим, несумњива је чињеница да ће ови сензори бити део наше будућности.  Наш циљ је да омогућимо да сензорске технологије за праћење квалитета ваздуха постану саставни део  свакодневног живота грађана.

Мрежу грађанских опсерваторија у оквиру CITI-SENSE пројекта поред  Београда чине и Барселона, Беч, Единбург, Хаифа, Љубљана и Осло. Више о томе можете пронаћи на http://co.citi-sense.eu.
Copyright 2020 by DotNetNuke Corporation