Шта је CityAir? 

Иако не мора увек бити директно видљиво, загађење ваздуха утиче на здравље људи.

Помоћу CityAir апликације за паметни телефон можете на једноставан начин (користећи боје) обележити степен загађења ваздуха на локацији где се налазите: зелено ако je квалитет ваздуха веома добар, жуто ако је квалитет ваздуха добар, наранџасто ако је квалитет ваздуха лош и црвено ако је квалитет ваздуха веома лош. Такође можете навести извор загађења (на пример саобраћај, сагоревање дрвета, индустрија, итд) и оставити коментаре. Ваши уноси у апликацију ће помоћи да ce формира грађанска мапа квалитета ваздуха. Други корисници ће моћи да виде ваше оцене и коментаре о квалитету ваздуха у реалном времену.  

Имајте у виду да су неки људи веома осетљиви на загађење ваздуха и ваш допринос им може помоћи да избегну загађена подручја.

CityAir апликација је доступна у оквиру Google Play продавнице и у оквиру App Store.

Упутство за коришћење апликације


1. На почетку се појављује почетни екран са подацима о кориснику. Корисник може изабрати oпцију да заустави појављивање овог екрана уколико обележи поље "Не приказуј почетни прозор". 

2. Ово је други екран (или први уколико корисник изабере да се не приказује почетни прозор).  Он садржи свa опажања и коментаре које је корисник пријавио за време коришћења апликације. Када се кликне на неки од маркера показаће се коментари о изворима аерозагађења.  

3. На дну екрана, постоје четири тастера - контуре човека, у четири боје који представљају степен перцепције тј. субјективног осећаја загађености. Корисник притиском на контуру човека у  једној од понуђених боја изражава свој лични осећај квалитета ваздуха и уколико жели оставља писани коментар.

4. Ако корисник изабере жуту, наранџасту или црвену контуру човека онда треба да из понуђене листе изабере извор загађења пре него што притисне тастер "Сачувати".  Oдаберите контуру човека  у одређеној боји која најбоље описује квалитет ваздуха на вашој тренутној локацији.  

 
       
5. Овде можете изабрати језик и притиском на поље "Језик"

6. Потом кликните поље  "Сачувати"

7. Овде можете изменити податке о кориснику

8. Дељење података: Ако желите да пошаљете информације о загађењу на сервер и поделите их са другима неопходно је да  WIFI дугме буде подешено на ON, односно ваш уређај мора да буде повезан на интернет путем WIFI или мобилне мреже.
 
       
 

9. Корисник може одабрати да погледа пријављене перцепције и коментаре за одеђене локације 

10. Кликните на икону у горњем левом углу и изаберите перцепцију коју желите да погледате

11. Притиском на маркер приказаће се датум и време мерења, извор загађења и коментар уколико је остављен.

 
       

Copyright 2020 by DotNetNuke Corporation