Драги Београђани, добродошли на званичну страницу Београдске грађанске опсерваторије!

Београдска  грађанска опсерваторија је део европског истраживачког пројеката CITI-SENSE. Наш циљ је да допринесемо подизању еколошке свести грађана и да омогућимо што веће учешће јавности у питањима која се тичу загађења ваздуха у Београду. Да бисмо то постигли користимо платформе за мерење загађења са новим сензорским, информационим и комуникационим технологијама. Уз то, у оквиру разних активности, подстичемо грађане да се упознају са новим технологијама. Такође, помоћу апликација за паметне телефоне омогућавамо да грађани буду обавештени, као и да дају своје мишљење о загађењу.

Треба имати у виду да су сензорске технологије веома нове, па стога још увек истражујемо оптималне методе за тумачење података које дају сензори. Међутим, несумњива је чињеница да ће ови сензори ускоро бити део наше будућности. Наш циљ је да омогућимо да сензорске технологије за праћење квалитета ваздуха на што бољи и кориснији начин постану део свакодневног живота грађана.  

Позивамо волонтере да се пријаве за  учешће у кампањама праћења личне изложености на загађени ваздух у оквиру Београдске грађанске опсерваторије.  
Попуните упитник о квалитету ваздуха у Београду


Уколико живите, радите или студирате на територији Београда  молимо вас да одвојите мали део вашег времена и попуните анкету о квалитету ваздуха у граду.

На тај начин ћете допринети да боље разумемо шта становници Београда мисле о квалитета ваздуха у граду. За попуњавање анкете потребно је 5 до 10 минута.

Хвала унапред! 


Испробајте CITYAIR апликацију

Иако не мора увек бити директно видљиво, загађење ваздуха утиче на здравље људи. 

Помоћу CityAir апликације за паметни телефон можете на једноставан начин (користећи боје) обележити степен загађења ваздуха на локацији где се налазите: зелено ако je квалитет ваздуха веома добар, жуто ако је квалитет ваздуха добар, наранџасто ако је квалитет ваздуха лош и црвено ако је квалитет ваздуха веома лош. Такође можете навести извор загађења (на пример саобраћај, сагоревање дрвета, индустрија, итд) и оставити коментаре. Ваши уноси у апликацију ће помоћи да ce формира грађанска мапа квалитета ваздуха. Други корисници ће моћи да виде ваше оцене и коментаре о квалитету ваздуха у реалном времену.  

Имајте у виду да су неки људи веома осетљиви на загађење ваздуха и ваш допринос им може помоћи да избегну загађена подручја.

Молимо вас посетите засебну CityAir страницу за више информација.

 

 

  
Copyright 2021 by DotNetNuke Corporation